Adobe и Microsoft – Партньори!

Adobe и Microsoft – Партньори!
adobe_microsoft_fix

Adobe и Microsoft сключват партньорство за увеличаване ангажираността на потребителите чрез подобряване на продажбите, услугите и маркетинг активностите!

На Adobe Summit в Лондон (годишната Европейска Дигитална Маркетингова Конференция на Adobe), Adobe и Microsoft Corp. обявиха сключването на стратегическо партньорство, което ще предефинира начинът, по който компаниите управляват своите маркетинг, продажби и обслужване с оглед по-добрата ангажираност на клиентите.

Партньорството ще включва интеграция между водещото облачно решение на Adobe  Marketing Cloud Solution и най-доброто решение от CRM класа – Microsoft Dynamics CRM и ще позволява на брандовете да доставят изживяване на клиента, което да превърне интереса към продукта. Идеята е, потребителят да бъде ангажиран през всички етапи от клиентския life cycle – от първоначалния допир с решението и последващото му придобиване, до задържането на клиента и изграждането на потребителска лоялност.

Чрез тази нова интеграция ще изчезнат досегашните негативни усещания у потребителите при традиционните продажби, маркетинг и практиките при следпродажбено обслужване. 

Microsoft Dynamics Marketing, интегрираното решение на Microsoft за управление на маркетинга, включва множество маркетинг функционалности и сега те се допълват към Adobe Marketing Cloud решението, с цел да се предостави допълнителна стойност за потребителите.

Това партньорство предлага на потребителите възможности за:

  • Интегриране на усилията по продажби и маркетинг, чрез изследване ауидиториите и поведението им, което предопределя продажбените послания, спомага за идентифицирането на продажбени възможности и генерира добри потенциални възможности за сключване на сделки.
  • Откриване на аудиторя с висок потенциал и отправяне на офертни предложения в реално време през уебсайт или таргетирана реклама.
  • Комбинира данни за поведението на потребителя в Уеб с други данни като налична история на покупки, лоялност и история от проведени разговори,  не само за да се идентифицира на какъв потребителски етап е клиентът, но и да предостави правилното послание към него в правилното време, било то в Уеб, и-мейл или мобилно известие. 

И двете компании обмислят разширяване на своето сътрудничество и в други области в бъдеще.

 

Споделете в:
Share on facebook
Facebook
Share on email
  Email    
Share on linkedin
LinkedIn
Wonderful Holiday season!

Wonderful Holiday season!

Happy holidays and most of all – thank you for your…
Microsoft 365 - нова ера за дигитализация на Вашия бизнес

Microsoft 365 - нова ера за дигитализация...

Искате ли да бъдете по-продуктивни и защитени, като повишите сътрудничеството в…
Стартиране на тестове за обмен на данни за количества електрическа енергия по периоди на сетълмент

Стартиране на тестове за обмен на данни...

Ние от СМ Консулта ЕООД се подготвяме за предстоящите промени и…