Какво да търсите в Софтуер за управление на проекти?

Какво да търсите в Софтуер за управление на проекти?
EMI_Banner_for_Signature

Взимането на решения е дълъг и сложен процес. Обикновено е съпроводен с напрежение и дълги часове за проучвания. Необходимо е да се погледне проблемът от всички страни и да се прецени какво всъщност му трябва на бизнеса, за да се развива. В настоящата статия сме описали аспектите, които са важни при избора на Софтуер за управление на проекти в секторите, свързани с масова комуникация и какви умения трябва да притежават потребителите на подобни системи.

Какви характеристики и функционалности има?

Когато говорим за софтуер, е добре да разгледаме какви опции ни се предлагат и кои от тях отговарят на нашите нужди. Хубаво е да обърнем внимание не само на характеристиките в дадената система, но и на компанията, която стои зад нея.

От една страна разнообразните функционалности създават объркване в клиентите, защото те не се на ясно какво всъщност им е нужно. Изброили сме някои от често срещаните характеристики, които се предлагат с различните продукти:

  • Многоезичността на продукта е полезна фукнционалност, ако дружеството оперира на различни пазари или има план да се развива извън България. Тогава е добре да се поддържа базата данни на различни езици.
  • Удобство създава уеб-базираният интерфейс и възможността за работа в реално време, които позволява достъпност от различни места и актуална база с данни. Така всеки потребител може да достъпва системата, да въвежда данни в нея и те да се отразяват на момента и да са достъпни за останалите ползватели. Тази информация може да се генерира и под формата на справки, които да позволяват на мениджмънта да взима бързи и точни решения.
  • Изграждането на системата е основен етап в предлаганите продукти. Модулните решения са по-функционални за потребителите, защото предоставят възможност за добавяне и премахване на определени фукционалности, като по този начин се персонализира софтуера за конкретната нужда. С напредване на технологиите се набляга все повече на интуитивния интерфейс и възможността за доработки и къстамизации, които да са насочени към оптимизиране на рабтата и подобряване на софтуерното решение.
  • Интеграцията между други програми, използвани в компанията също облекчава процеса и намалява възможността от грешки. Подобни връзки са възможни с локалните счетоводни системи, банките и други разплащателни институии.

Както споменахме в началото, е добре да се обърне внимание и на фирмата, която разработва решението. Когато избирате доставчик, трябва да мислите за тези отношения като система, а не само за един продукт. Като фирма вероятно използвате различни доставчици за съответната нужда. Например за осигуряване на интернет и телекомуникационна свързаност е един, за канцеларски материали – друг и т.н. Не е по-различно по отношение на доставчиците софтуерни услуги – те също имат мрежа от партньори и е препоръчително да ги познавате предварително и да се уверите в тяхната надеждност.

Важно е компанията, която стои зад продукта да е реномирана, да има опит и експертиза в областта. Това обстоятелство подпомага процеса за разработка, като се прилагат утвърдени методологии, добри практики, съвременни технологии.

Неразделна част от внедряването на дадено решение е поддръжката, която ще се оказва на клиента. И тук водещо е компанията-раработчик да оперира с актуалните технологии и да реагира бързо на отправените запитвания.

 

Какви умения трябва да имат потребителите?

Модерните софтуерни системи са разработени така, че да бъдат лесни за управление. Техният дизайн е направен по интуитивен начин да подпомага потребителите. Цялата информация се обработва автоматично, което намалява усилията на ползватели и предотвратява допускането на грешки. Също така оптимизира времето за извършване на задачите и респективно разходи за дружеството. Въпреки това е добре ползвателите на софтуерното решение да преминат през предварително обучение, което да бъде целенасочено към съответното приложение. Никога не е излишен и предишен опит на потребителя, за да му бъде по-лесно да навлезе в материята. Повечето компании предлагат не само първоначално обучение, но и подкрепа по време на ползване на системата, най-вече в пикови моменти за клиента.

 

Както всяко бизнес решение, така и в ИТ сферата – няма еднозначен отговор. Важно е да се изготви подробен анализ за нуждите на съответния клиент, за да се предложи тази функционалност, която да подпомага неговата дейност, да отговаря на поставените финасови индикатори и да носи повече ползи, отколкото загуби и напрежение.

Ние, от СМ Консулта ЕООД, разбираме нуждите на Вашия бизнес, за това Ви предлагаме да се запознаете с EMI и да откриете следите напредъка на всеки проект – с конкретни измерители в реално време.

Споделете в:
Share on facebook
Facebook
Share on email
  Email    
Share on linkedin
LinkedIn
Oфициален коктейл по повод откриването на новите сграда и свръхмодерен студиен комплекс на Нова Броудкастинг Груп

Oфициален коктейл по повод откриването на новите...

Вторник вечер се проведе официален коктейл по случай откриването на новата…
Wonderful Holiday season!

Wonderful Holiday season!

Happy holidays and most of all – thank you for your…
Microsoft 365 - нова ера за дигитализация на Вашия бизнес

Microsoft 365 - нова ера за дигитализация...

Искате ли да бъдете по-продуктивни и защитени, като повишите сътрудничеството в…